Planten houden van muren

Je wil iets doen met die wand in je woonkamer. Maar wat en hoe? Wanden zijn vreemd genoeg vaak het ondergeschoven kindje in huis. We geven ze misschien een kleurtje en schuiven er maar wat meubels tegenaan. En heb je ooit een goede DIY-bui gehad, dan hangen er ook nog wat lijstjes aan. Maar stop daar niet, want die muur is namelijk ook een perfecte plek voor planten.

Er zijn redenen te over om planten met een muur in je huis te combineren. De belangrijkste is dat we daarmee de tweedimensionaliteit van ons huis doorbreken. Te vaak denken we in vierkante meters op de vloer. Dat is tenslotte de plek waar we onze spullen neerzetten. Muren gebruiken we vooral voor de platte dingen zoals fotolijsten of een televisie. Maar hang je een plant aan de muur, dan creëer je opeens geborgenheid en, doordat 'ie losstaat van de grond, driedimensionaliteit. Zo maak je jouw ruimte veel warmer en huiselijker.

Door planten aan een wand in plaats van op de vloer te plaatsen houd je bovendien ook (toch al kostbare) ruimte vrij. Die kun je dan weer op een andere manier gebruiken, of juist vrij houden voor een ruimtelijk effect. En heb je een minimalistisch interieur: planten aan de wand helpen ook galm tegen te gaan. Met andere woorden: doen dus [thumbs up].

Stap 1: Een stijl en sfeer kiezen

Voordat je opspringt om kamerplanten te shoppen: nog niet! Sta vooraf even stil bij de stijl en sfeer die je in het interieur wil creëeren. De planten die je kiest en de manier waarop je ze toepast hebben namelijk enorm veel impact hierop. Ze zijn immers één van de belangrijkste sfeermakers in je huis!

Belangrijk bij het bepalen van een stijl en sfeer is jouw persoonlijke smaak. Hou je van minimalistisch of juist van overdadig? Je stijlkeuze is belangrijk voor het aantal soorten planten dat je kiest en hun formaat. Ben je een minimalist? Kies dan voor één oversized plant met maximale uitstraling, of een beperkte selectie van planten in maatje extra-small en small. Voel jij meer voor overdadig, ga dan juist voor een bredere selectie aan planten van verschillende formaten en mix deze.

De belangrijkste regel is dat voor een overdadige stijl een groter volume planten nodig is, niet zozeer meer planten. Je kan een hele tafel volzetten met een collectie van kleine cactussen en sedums, en toch nog een minimal uitstraling hebben.

Nu we het over plantsoorten hebben, kunnen we meteen overstappen naar sfeer. De keuze voor soorten bepaalt namelijk welke sfeer er gecreëerd wordt. Kamerplanten met groot blad geven een tropische of mediteraanse vibe af. Aloë vera of cactus hebben juist een duidelijke associatie met droogte. Door plantsoorten en andere elementen in je interieur in één sfeer te combineren kun je waanzinnige effecten creëeren.

Stap 2: De ruimtelijke verdeling bepalen

Je planten komen niet een lege kamer te staan. Wat is het totaalbeeld? Het kan daarbij handig zijn om je wanden en de grootste meubels schematisch uit te tekenen. Je hoeft daarvoor geen meester-tekenaar voor te zijn ;). Om een rommelig beeld te voorkomen is het verstandig een focus-muur te kiezen. Dit is een muur waar je een echte eyecatcher van kan maken.

Let erop dat je bij het kiezen van je focus-muur rekening houd met de beschikbare ruimte en zichtlijnen. Voorkom dat je tegen één wand allerlei dingen hebt staan en hangen, terwijl de andere leeg zijn. Zorg voor een goede evenredige verdeling.

Als je een groot gebaar wil creëren, gebruik dan een flink stuk van de wand voor jouw creatie. Cluster planten en eventuele andere elementen, zodat het een mooi geheel wordt. Wil je een écht overdadig groen effect in je interieur bereiken? Herhaal dan elementen van je focus-muur op andere muren. Houd deze wel wat kleiner, zodat er hiërarchie is en de ruimte rustig oogt.

Stap 3: Je groene creatie inpassen

We hebben het net al gehad over het kiezen van een focus-muur en het clusteren van je planten. Dit is belangrijk omdat de plek en invulling logisch moeten zijn om het geheel 'op z'n plek' te laten voelen. De vervolgstap daarin is het inpassen van planten met andere elementen in het interieur.

Wat bedoelen we daarmee? Je kan natuurlijk er voor kiezen om je planten direct tegen de muur te monteren. De kans is dan aanzienlijk dat dit erg kaal en willekeurig zal overkomen. Dat voorkom je door je planten te koppelen met andere elementen, zoals een kast of boekenplanken. Hang bijvoorbeeld eens wat planten naast een kast en zet er ook nog wat planten bovenop. Zo voelt het geheel opeens veel logischer.

Heb je niet zulke elementen in je kamer of doe je het liever op een andere manier? Sure we can. Monteer bijvoorbeeld een stoere houten plaat, een palet of industrieel betongaas tegen de wand en hang daar je planten aan. Zo vormt het toch één geheel en heeft het bovendien ook een ruimtelijk effect. Ben jij toch meer van het platte vlak? Schilder dan een vak tegen de wand en hang daar je planten in. Op die manieer voelt het toch als één geheel!

Stap 5: Wat praktische aandachtspunten

Wanneer je planten aan een wand hangt moet je rekening houden met een paar kleine aandachtspunten. Het klinkt logisch, maar zorg dat de muurbevestiging altijd sterk genoeg is om het gewicht te kunnen dragen van zowel de pot als de plant, ook als deze water heeft gekregen en groter wordt. Water geven kan trouwens lastig zijn, zeker als de plant boven ooghoogte zit. In de ideale situatie zorg je er daarom ook voor dat je de plant van de wand af kan halen.

Let er bij de keuze voor een pot op dat deze waterdicht is, of plaats er anders een dichte plastic pot in. Je wil natuurlijk geen lekkende bende of vochtvlekken tegen je muur. Wat betreft vlekken op de muur; een zeer enkele plant kan wat afgeven. Heeft de plant bloemen? Check dan even of die geen vlekjes achterlaten.

Samengevat

  • Bepaal voordat je aan de slag gaat welke stijl en sfeer je wil creëren;
  • Stem je keuze voor plantsoorten en grootten af op de gewenste stijl en sfeer;
  • Creëer een rustig en gebalanceerd interieur door je planten niet aan elke wand te hangen, maar juist te kiezen voor één wand waar je een designstatement wil maken;
  • Pas je groene creatie in door de planten te koppelen aan een bestaand meubel in je interieur, op creëer juist een nieuw element;
  • Bekijk voordat je begint even de praktische aandachtspunten waarmee je rekening moet houden bij het combineren van planten met een muur.