Zo maak je in 4 stappen een groene roomdivider

Je hebt een kamer die wel wat meer knusheid kan gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de ruimte flink aan de maat is, of omdat je vanaf de bank 's avonds zo een rommelige keuken in kijkt. Dat kan anders. Met planten maak je namelijk de mooiste roomdividers.

Als je twee ruimtes van elkaar wil afscheiden heb je grofweg drie opties. Je kiest voor een oplossing die het zicht geheel blokkeert, een oplossing die semi-transparant is zodat je doorkijkjes houdt, of een oplossing die zo goed als transparant is. Planten zijn de perfecte partner, ongeacht welk effect je wil bereiken.

Stap 1: Jouw eigen stijl kiezen

Voordat je aan de slag gaat is het slim om vooraf even stil te staan bij de stijl en sfeer van jouw interieur. De selectie van planten en de wijze waarop je ze toepast zullen hierin een belangrijke rol gaan spelen.

Belangrijk bij het bepalen van een stijl en sfeer is jouw persoonlijke smaak. Hou je van minimalistisch of juist van overdadig? Je stijlkeuze is belangrijk voor het aantal soorten planten dat je kiest en hun formaat. Ben je een minimalist? Kies dan voor één oversized plant met maximale uitstraling, of een kleine selectie planten in combinatie met een meubelstuk. Voel jij meer voor overdadig, ga dan juist voor veel planten van verschillende soorten en formaten.

Naast stijlkeuze is ook de keuze voor een sfeer van belang. De selectie van plantensoorten bepaalt namelijk welke sfeer er gecreëerd wordt. Kamerplanten met groot blad hebben meestal een tropische of mediterrane uitstraling. Cactus of aloë vera hebben juist een duidelijke associatie met droogte. Door plantsoorten en andere elementen in je interieur in één sfeer te combineren kun je waanzinnige effecten creëeren.

Stap 2: Een mooie compositie maken

Het geheim achter een geslaagde groene roomdivider is, net als eigenlijk alles in je interieur, een kwestie van de juiste compositie. Hierbij maak je een aantal afwegingen. Wil je allereerst een hoge, middelhoge of een lage afscheiding maken? En ga je meubels en/of andere objecten gebruiken?

Als dit bepaalt is kun je gaan opbouwen. Dat doen je natuurlijk bij de basis; beneden! De eenvoudigste en waarschijnlijk meest gekozen variant is om planten direct op de vloer te plaatsen. Dat levert meestal een rustig en eenvoudig beeld op. Als je iets meer eenheid in de compositie wil, kun je er ook nog voor kiezen de planten op een rechthoekige of ronde plaat te zetten, bijvoorbeeld één met wieltjes eronder.

Wil je de hoogte in met niet al te grote planten? Dan kun je gebruik maken van bijvoorbeeld krukjes, een tafeltje of zelfs een klein trapje. Er zijn ook genoeg plantenstaanders te vinden die pot en plant tot wel tientallen centimeters omhoog brengen. Een tof effect bereik je door deze te combineren met planten die wel op de grond staan.

Kijken we naar de bovenkant van de compositie, dan komt hoogteverschil in het spel. Het spelen met verschillende hoogtes in de compositie is belangrijk om je groene divider een minder massieve uitstraling te geven. Handig is daarbij om op te bouwen vanuit de rand, iets wat zeker slim is als je dicht langs de planten moet lopen. Want hoge planten zijn leuk, maar er elke keer met je hoofd in zitten is minder prettig.

Stap 3: De juiste planten kiezen

Ga je een schaalniveau lager, dan is de keuze van planten van belang. Elke plant heeft zijn eigen groei- en bladvorm. Maak hier altijd variatie in zodat het geheel niet kunstmatig oogt. Kies bijvoorbeeld een hoge plant met een open en daardoor transparante groeiwijze, en een lagere plant met een meer dichte groeiwijze.

Voor een rustig beeld kies je planten met een kleur en bladtextuur die dicht bij elkaar liggen. Bijvoorbeeld frisgroen smal en langwerpig blad, met donkergroen maar breder langwerpig blad. Heb je al een rustig huis en wil je juist helemaal los, knal dan met verschillende vormen en kleuren! Belangrijk is in elk geval om de juiste plantsoorten te combineren. Een cactus met een plant uit het regenwoud ogen samen toch een beetje vreemd.

Stap 4: Nog wat praktische aandachtspunten

Bij het toepassen van planten als afscheiding zijn er over het algemeen niet veel bijzondere praktische aandachtspunten. Er zijn twee zaken waar je in ieder geval wel op moet letten. Net als mensen houden planten niet van tocht. Heb je een plek op het oog naast een deur of raam waar je zelf ook niet zou gaan zitten vanwege de tocht? Dan worden je planten daar waarschijnlijk ook niet vrolijk van. Staan je planten op een looproute en wordt er daardoor veel tegenaan gelopen? Dan kunnen sommige planten hierdoor lelijk worden. De oplossing is simpel; schuif ze wat verder opzij!