Mijn plant heeft last van een schimmel of insect

Bladeren zijn misvormt en kleverig

Aan de plant zitten bladeren die kleverig zijn en mogelijk ook een zwarte schimmellaag hebben. Er zitten heel kleine insecten op met name de onderkant van het blad.

 • Oorzaak: Je plant heeft bladluizen. Deze brengen schade aan doordat ze het sap uit de bladeren zuigen. In hun suikerachtige uitwerpselen (honingdauw) ontwikkelt zich een schimmel die de plant met een zwarte schimmellaag bedekt (roetdauw).
 • Oplossing: Gebruik een spray tegen bladluis. Deze zijn meestal ook werkzaam tegen andere insecten. Er zijn zowel natuurlijke als chemische bestrijdingsmiddelen tegen bladluis verkrijgbaar. Als eenvoudig alternatief kan je de plant ook grondig afspoelen met water en daarna afnemen. Let er altijd goed op dat de bladluis niet terugkeert.

Bladeren zijn misvormt maar niet kleverig

De plant heeft bladeren die misvormen en/of gele vlekken hebben. Wanneer zonlicht op de bladeren valt, kun je vaak ook een zilverachtige glans op het oppervlak zien liggen of zelfs bronzen of zilveren strepen. Aan de onderzijde zit vaak wit spinsel.

 • Oorzaak: Je plant heeft last van spintmijten. Deze minuscuul kleine, geelgroene tot groene insecten zitten meestal aan de onderkant van de bladeren. Van daaruit zuigen ze het sap uit de plant.
 • Oplossing: Verwijder bladeren die sterk aangetast zijn en gebruik op het overgebleven blad een spray tegen spintmijt. Regelmatig je plant afstoffen met een vochtige doek, of afspoelen onder de douche of met een tuinslang, helpt spint voorkomen.

Bladeren hebben een witte poederlaag

Op de bovenkant van bladeren zit eerste een witte poederachtige aanslag en later wit schimmelpluis. De bladeren krullen soms ook op en vallen daarna af.

 • Oorzaak: De plant is aangetast door echte meeldauw, een schimmelziekte.
 • Oplossing: Verwijder het blad dat sterk aangetast is. Er zijn meerdere producten en methodes om echte meeldauw te bestrijden. Behandel de plant altijd zodra de eerste vlekken verschijnen, omdat de schimmel zich snel verspreid.

Aan de onderkant van bladeren zit een poederachtige laag, samen met bleke plekken op de bovenzijde.

 • Oorzaak: De plant is aangetast door valse meeldauw, een schimmelziekte.
 • Oplossing: Valse meeldauw kan niet bestreden worden. Voorkom deze schimmel door de plant regelmatig voeding te geven in de groeiperiode, en op een goed door-luchtende plek te zetten.

Bladeren hebben witte wol aan de onderkant en in de oksels

Er zitten witte, op wol lijkende propjes in de bladoksels en aan de onderkant van de bladeren. Vaak raken de bladeren ook misvormd.

 • Oorzaak: De plant heeft last van wolluis. Deze minuscule insecten veroorzaken zuigschade aan het blad. In hun suikerachtige uitwerpselen (honingdauw) ontwikkelt zich een schimmel die de plant met een zwarte schimmellaag bedekt (roetdauw).
 • Oplossing: Spoel de plant af onder de douche of met een tuinslang. Stof voor de zekerheid elk blad af. Wanneer de plaag langere tijd aanhoudt en groter wordt kun je gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen.

Bladeren krijgen gele vlekken met bruine puisten

Aan het bladoppervlak zitten kleine geel- tot roodachtige vlekken. Op dezelfde plekken zit aan de onderkant van het blad 1 tot 2 mm grote, geelbruine tot zwarte punten.

 • Oorzaak: De plant is aangetast door roest, een schimmelziekte.
 • Oplossing: Haal het aangetaste blad weg. Gebruik een bestrijdingsmiddel om de schimmel tegen te gaan. Er zijn ook middelen verkrijgbaar die je plant weerbaar maken tegen deze schimmel.

Bladeren hebben bruine dopjes en worden kleverig

In de bladeren ontstaan bruine punten en aan de onderzijde van het blad zit een zwarte, kleverige schimmellaag.

 • Oorzaak: Je plant heeft last van mijten. In hun suikerachtige uitwerpselen (honingdauw) ontwikkelt zich een schimmel die de plant met een zwarte schimmellaag bedekt (roetdauw).
 • Oplossing: Gebruik een spray tegen mijten en bladluis. Je kan de plant eventueel ook grondig afspoelen met water.

Bladeren krijgen felgele vlekjes en vallen af

Je plant heeft bladeren met felgele vlekjes, die later zilverachtig kleuren. Aan de onderzijde van het blad en op de bladnerven ontstaan kurkachtige zuigplekken. Uiteindelijk vallen de bladeren af.

 • Oorzaak: Je plant heeft last van trips. Deze kleine, bruine insecten zitten in groepjes op de bovenkant van het blad, waar je ze herkent aan hun langwerpige vorm en strepen. Hun larven zijn een beetje doorzichtig en leven juist aan de onderkant van het blad. Trips voeden zich met sappen uit het blad, waardoor de vlekken ontstaan.
 • Oplossing: De bestrijding van trips is lastig. Bij een chemische bestrijding door middel van een gewasbespuiting worden de poppen in de grond niet bereikt. Deze komen na enkele dagen tot weken uit, waardoor er dan een nieuwe bestrijding moet worden uitgevoerd. Ook de verborgen levenswijze van de trips, vaak diep in bloemen of groeikoppen waardoor de insecten slecht te raken zijn, is een probleem.

Bladeren hebben witte insecten aan de onderzijde

Op de plant zitten witte insecten die opvliegen als je de bladeren aanraakt. Aangetaste bladeren zijn misvormd en krullen op.

 • Oorzaak: Je plant heeft last van witte vlieg, een zeer klein gevleugeld insect. Witte vlieg brengt schade toe doordat ze plantensap zuigen uit ondermeer de bladeren. Ze scheiden ook een kleverige, suikerachtige stof af (honingdauw) waarop zich een zwarte schimmellaag vormt (roetdauw).
 • Oplossing: Eenvoudig te bestrijden met zowel biologische als chemische middelen tegen witte vlieg.