Waarom krijgt mijn plant gele bladeren?

Heb je een plant die er niet meer stralend bij staat? Aan de hand van het blad kun je bijna alle problemen identificeren. Zorg voor een plant zoals je ook voor jezelf zorgt, dat is ons motto. Wij vinden het bijvoorbeeld fijn om in het voor- en najaar achter glas te zitten. Lekker uit de wind, een graad of twintig. Maar in de zomer wordt het daar algauw te warm. Dat geldt ook voor planten. Dan zijn ze blij met een zonnescherm of een plek verder van het raam af.

Heeft je plant het niet naar zijn zin en krijgt hij geel blad, of blad dat deels geel verkleurd? Wij hebben de oorzaken en oplossingen op een rijtje gezet.

Delen van het blad worden geel

Bladeren krijgen gele punten die bruin worden

Je plant heeft last van bladeren die op de uiterste punten geel worden en afsterven. Aangetaste bladeren zitten vooral in de top van de plant.

 • Oorzaak: De plant heeft een gebrek aan calcium (kalk). Deze stof is belangrijk voor de groei en stevigheid van de plant. Omdat calcium zich moeilijk door de plant laat transporteren zijn met name de bladeren in de top aangetast.
 • Oplossing: Geef de plant een calcium-supplement of een algemene plantenvoeding als je deze nog niet gaf. Calcium zit in vrijwel alle plantenvoedingen. Je kan als aanvulling ook speciale kalkrijke voeding kopen. Let op dat je een voeding gebruikt die geschikt is voor jouw type plant en dat je altijd de gebruiksinstructies volgt. 

Bladeren krijgen gele randen die bruin worden

Je plant heeft last van bladeren die rondom aan de randen geel worden en afsterven. Het blad van de plant oogt in zijn geheel mogelijk ook wat bleker.

 • Oorzaak: De plant heeft een gebrek aan kalium. Deze stof is belangrijk voor heel veel processen in de plant, waaronder ook de transpiratie. Bij een kaliumtekort wordt de temperatuur in de bladeren zo hoog dat ze opbranden. Dit gebeurt vooral aan de rand van het blad.
 • Oplossing: Geef de plant een kalium-supplement of een algemene plantenvoeding als je deze nog niet gaf. Kalium zit in vrijwel alle plantenvoedingen. Je kan de plant eventueel ook wat koude koffie geven, omdat deze rijk is aan kalium. Let op dat je een voeding gebruikt die geschikt is voor jouw type plant en dat je altijd de gebruiksinstructies volgt.

Bladeren kleuren geel en bruin tussen de nerven

Je plant heeft last van blad dat tussen de nerven geel verkleurt, met bruine vlekken daarbinnen. Dit zie je met name bij de jongste delen van de plant.

 • Oorzaak: De plant heeft een gebrek aan magnesium. Deze stof is nodig voor de aanwas van bladgroen. Je ziet daarom dan ook de jongere delen van de plant hieronder lijden.
 • Oplossing: Geef de plant een magnesium-supplement of een algemene plantenvoeding als je deze nog niet gaf. Magnesium zit in vrijwel alle plantenvoedingen. Let op dat je een voeding gebruikt die geschikt is voor jouw type plant en dat je altijd de gebruiksinstructies volgt. 

Bladeren kleuren geel tussen de nerven

Je plant heeft last van blad dat tussen de nerven geel verkleurt. Dit zie je vooral gebeuren bij de jongste delen van de plant.

 • Oorzaak: De plant heeft een gebrek aan ijzer. Deze stof is belangrijk voor flink wat processen in je blad, waaronder ook de vorming van bladgroen.
 • Oplossing: Geef de plant een ijzer-supplement of, als je dat nog niet deed, een algemene plantenvoeding. Ijzer zit in vrijwel alle plantenvoedingen. Naast middelen die meegeeft bij het water geven van de plant zijn er ook sprays verkrijgbaar. Let op dat je een voeding of spray gebruikt die geschikt is voor jouw type plant en dat je altijd de gebruiksinstructies volgt. 

Bladeren krijgen gele vlekken met bruine puisten

Aan het bladoppervlak zitten kleine geel- tot roodachtige vlekken. Op dezelfde plekken zitten aan de onderkant van het blad 1 tot 2 mm grote, geelbruine tot zwarte punten.

 • Oorzaak: De plant is aangetast door roest, een parasiterende schimmelziekte die voedingsstoffen uit de plant haalt om zelf te groeien.
 • Oplossing: Verwijder het aangetaste blad. Gebruik een bestrijdingsmiddel om de schimmel tegen te gaan. Er zijn ook middelen verkrijgbaar die je plant weerbaar maken tegen deze schimmel.

Bladeren krijgen felgele vlekjes en vallen af

Je plant heeft last van bladeren met felgele vlekjes, die zilverachtig verkleuren. Aan de onderzijde van het blad en op de bladnerven ontstaan kurkachtige zuigplekken.

 • Oorzaak: Trips (zeer kleine insecten) tasten de plant aan. Ze brengen schade aan doordat ze het sap uit de bladeren zuigen.
 • Oplossing: Trips zijn lastig te bestrijden. Niet alleen zijn ze immuun zijn geworden voor veel pesticiden en insecticiden, ze kunnen bovendien zichzelf verplaatsen door de lucht. Gebruik voor de bestrijding een chemisch bestrijdingsmiddel. Let erop dat je deze herhaaldelijk en op alle delen van de plaag aanbrengt.

Het volledige blad wordt geel

Bladeren worden volledig geel en slap

Alle bladeren van je plant worden geel en gaan hangen. Ze voelen nog wel wat vochtig aan.

 • Oorzaak: Je plant krijgt te veel water, staat op een te donkere of koude plek.
 • Oplossing: Voelt de grond erg vochtig aan en staat er onderin de pot water? Laat de pot dan grotendeels opdrogen en geef de plant minder water. Zorg eventueel voor een waterdoorlatende pot met een schotel eronder. Als de plant wel de juiste hoeveelheid water krijgt staat deze waarschijnlijk op een te donkere of koude/tochtige plek. Verplaatst de plant naar een positie met meer licht en/of warmte.

Bladeren worden volledig geel en drogen op

Het blad van de plant kleurt langzaam geel en voelt erg droog aan.

 • Oorzaak: Zonnebrand of een gebrek aan water.
 • Oplossing: Staat de plant dicht bij het raam? Dan is mogelijk fel zonlicht de oorzaak. Test dit door de plant op een minder lichte plek te plaatsen. Voelt de potgrond droog aan? Dan krijgt de plant waarschijnlijk te weinig water waardoor deze uitdroogt. Geef 'm in dit geval wat vaker water.

De oudste bladeren worden geel

De plant heeft last van bladeren die van de rand naar binnen toe volledig geel verkleuren. Dit gebeurt het eerste bij de oudste bladeren, meestal onderin de plant.

 • Oorzaak: Je plant heeft een gebrek aan stikstof.
 • Oplossing: Om het niveau van stikstof in de potgrond weer op peil te krijgen kun je bloedmeel toevoegen.